Lite söndagsåkning på en onsdagkväll
Idag så blev jag så sugen på att kolla om våren kommit till Gullsjön, så efter köttfärssåsen fick alla packa sig in i Rååmegan för en tur. Första anhalten var Stärkesmarkssjön - två par tranor fanns i norra änden. I en grantopp vid Rismyran slöade en fjällvråk och lite närmare Gullsjö drog en brun kärrhök norrut. Turens höjdpunkt blev dock en bäver som kajkade runt i Gullsjön.
Gråväder
Fjäriln vingad syns i Orrböle
Blåsippan ute i backen står
Full fart på våren
Sädesärlan här
Färre fjärilar
Hörde på radion att rödlistan för fjärilar kommer att utökas med nästan 40 procent för storfjärilarna, från 148 arter till 215. I södra Sverige har tydligen nästan hälften av dagfjärilarna försvunnit. Skittrist, och inte så överraskande. Slåtterängarna har ersatts av vallodlingar, som i sin tur skördas allt tidigare. Och betesmarkerna blir allt mer snaggade. Inte ges de bästa förutsättningarna för fjärilarna och deras värdväxter. Sån tur att Naturvårdsverket och Länsstyrelserna tar fram åtgärdsprogram för att förbättra för flera av de hotade fjärilarna.
Farligt väder och bakdrömmar
För eventuella vilsekomna läsare söderifrån vill jag påpeka att bilden på lillstugan inte är tagen idag.
Vart leder spåren av kattfot?
Den gamla byvägen passerar över vår gårdsplan, men den är sedan länge övervuxen och är nu nästan torrängsliknande. Mest av allt växer där kattfot. I juni blommar det i både vitt och rosa. Kattfoten är värdväxt för åtminstone tre rödlistade fjärilar som hittats i Västerbotten. Ingen av dem är ännu funnen här i trakten, men nog vore det kul att hitta leverplattmal, kattfotfjädermott eller kattfotsmåstävmal hemma på tomten...